Pergh.. mahal giler vcd ceramah nih..
Bang.. takkan kaset ngaji ni sampai 8 hengget? Uih.. takkan yuran ajaq mengaji sampai 10 hengget? bro.. mahal la kopiah nie.. tak leh kurang laie ke?

Assalamualaikum.. pe khabar? selamat berpuasa. dah lame tak menconteng-conteng dalam blog nih.. sampai tadi nak masuk pon dah lupe password! punyelah lame xmasuk. huhuh... So mcm mane ramadhan tahun ni? ke same jerk mcm tahun2 sebelum nih? atau ader improvement? baik.. berbalik pada topik.. rasanya mcm pernah kan dengar dialog-dialog kat atas tu kan?
Kekadang pelik tul dengan perangai sendiri. Bile bende-bende melibatkan agama, mesti rasa mcm teruk jerk. Kopiah 45 hengget (kopiah putih yang keras tuh) dah rasa mcm mahal sangat dah. siap tawar menawar bagai nak rak. tapi bile kasut yang taruk kat kaki tuh.. jenama boya (crocodile ler), jenama adidas lah.. haperlah yang harga 1-2 ratus still rasa mcm murah.. herm.. pelikkan?

kenapelah kita kalau bende-bende yang melibatkan agama nih rasa mcm mahal sangat.. tapi bende2 lain rasa mcm biase2 jerk. Masuk saham rugi beribu-ribu still boleh rilex. masuk swish cash, mcm pelaburan2 yang melibatkan pengambilan deposit haram pastu kene closed sampai rugi 10-20 ribu still bleh rilex. tapi bile anak-anak mintak derma rm sepuloh nak wat surau sekolah.. mule soal yang pelik2.. hissshhh!/@#

Hantar anak gi tuition sampai 2-30 hengget satu subjek.. ilex jerk.. tapi bile sebut pasal duit ngaji quran rm sepoloh, mula sebut ajaq tak ikhlas lah.. jual agama lah.. hapelah..

keluar jerk citer best kat panggung.. sanggup beli vcd/dvd ori buat collection. transformers lah, lord of the rings lah, konsert af lah.. berabih sket pon tak pe.. apelah sangat 2-30 puluh hengget. tapi bile beli cd ceramah.. mak aih.. RM 5????? mahal giler.. bla.. bla.. bla..

Isk,... isk.. isk... duit kalau ke agama.. rasa berat dan mahal sangat.. tapi ke tempat lain.. mcm takde bende..

pernah suatu ketika.. ana mendapat jemputan berceramah nun diselatan tanah air... waktu tuh ana masih di pasir gudang. gi dah la naik kete kawan. jauh la jugak.. perjalanan hampir 3 1/2 jam lebih... dia tolong bawakkan.. selepas berceramah... makan-makan... then seusai.. maka penganjur pon hulurkan sampul duit. pastu pon kami balik.

Setiba di hadapan rumah ana.. ana pon bukak sampul duit tuh, ingat nak kasik la duit minyak dan penat lelah dia tolong hantar ke tempat ceramah tuh. sekali ana terkedeku. Di dalam sampul ana tuh terdapat Rm 10 sebanyak 3 keping. wah.. Rm 30!

"Sheikh, ni rezeki enta." Ana masukkan tangan ana dalam poket, cekau lagi 20 hengget campur ngan 30 hengget tadi then kasik kat sahabat ana. Rm 50 hengget.

Walaupun sahabat ana tuh segan dan menolak.. pas pujuk2 campur pakse sket... dia pon amik la jugak.. Malam tuh..ana dok termenung panjang... patutlah sesetengah ustaz-ustaz nih demand nak bayaran sekian2... kalau mcm ana nih tak perlah.. ana ada kerja tetap.. ada kerja sampingan lagik.. so ana xpernah berharap sangat ngan duit ceramah. tapi cuba bayang mereka2 yang full time pendakwah mcm mane? derang pon ada anak isteri nak kasik makan, bill bill yang nak di settlekan.

Pelik kan? tapi bile sebut mcm tu.. semua melenting.. penceramah/pendakwah janganlah berkira sangat. apa yang ada ambik la. kata pendakwah.. tapi nak bayaran.... ape barang?

Ana tidaklah sampai setuju penceramah atau pendakwah kenakan price sampai beratus-ratus atau beribu-ribu... but atleast bagi la lepas modai perjalanan dia ke sana dan sedikit wang saku untuk susu anak-anak dia.

Sepatutnya kita kena ubah mind setting kita nih.. memang mereka yang buat kerja yang berkaitan dengan agama ikhlas kerana Allah. tapi kita kena juga perihatin.. mengenai penat lelah mereka, kos mereka dan sebagainya. Atleast.. janganlah diatas nama Agama, kita seolah-olah memaksa mereka menyembelih diri sendiri.. kalau atas bab lain.. bak nak seronok, hobbi dan sebagainya kita boleh berabih.. tp kenapa dalam hal urusan yang melibatkan agama kita nak pertikai mahal dan sebagainya.? So.. ade akal kan? fikir-fikirkan.

p/s kepada penjual VCD ceramah, kalau bleh kasik la sket royalti kepada penerbit ceramah tersebut atau kepada penceramah. Tak elok kita main duplicate dan jual sedangkan ada titik peluh orang lain dalam keuntungan anda. Fikir-fikirkan ye!
kumpulan artikel |
4 Responses
  1. Bintang Says:

    ermmmm x ptot x ptot ...
    ana arap insan b'gelar Islam sedar2 la...


  2. memang xpatut..tp tu ler realiti kehidupan sekarang ni.kite berkira sgt pasal bab agama ni tp kalu pasal tiket bola ker, konsert hiburan ker..xpenah plak nak tawar menawar....bayo je ngan ati yg ikhlas wp pon perluluh ringgit ada yg sampai beratus pon xpe


  3. Sani Says:

    bak kate upin dan ipin.. betol.. betol..betol!


  4. radzdynna Says:

    speaker dr luar negara nak bg speech pun boleh dibayar beribu-ribu...
    haih...dunia2...


Catat Ulasan