Assalamualaikum. Salam sejahtera. Berjumpa laie dsantai dengan post barunya setelah hampir penuh blog ni dengan sawang dan debu.Di tanya kenapa la malas sangat update blog. Bukannye malas, cuma tak nak update. :) sebab? entoh.. mungkin salah satu sebabnye terlalu sibuk* (wahh helah bela diri stail orang dulu-dulu). Sekarang kan dah dunia facebook.. manelah orang berminat sangat nak bace blog ana nih. kekadang istilah blog pon dah hilang dari fikiran sahabat-sahabat kite..

Blog? sejenis biskut kah itu?
Taklah.. sejenis basikal...
OOoo.. baru tau..

Facebook ni bukan kate anak-anak remaja cam ana nih (Ceh! perah santan). Bahkan budak-budak sekolah rendah.. dan tak lupe jugak makcik-pakcik di kampung. Meriah sungguh! ade bagusnya facebook ni.. leh jumpe balik kawan-kawan lame yang terpisah jauh.. kawan-kawan sama sekolah yang berpuluh tahun tak jumpa..

Waaaahh.. Ko makin gemuk Siooot
Waa.. ko makin cun siooottt...
Waaa... ko... errr tak berubah-ubah lagi?

macam-macam reaksi yang leh kita jumpa dalam Wall seseorang pengguna tuh.. teringat zaman nakal dulu-dulu (yerlah.. tak semua dilahirkan dalam keadaan "nerd" macam anda) rancak sungguh berbual, melalui wall, melalui chat.. melalui peti surat (message la). Boleh kata setiap 3.4 minit mesti updatekan facebuk dia.

Cuma apa yang sahabat-sahabat perlu berhati-hati... janganlah sampai ketagih dengan bende alah tuh.. It's ok kalau jadikan sebagai platform tuk berukhwah, tapi janganlah sampai facebuk tu pulak melalaikan kita dan tanggungjawab kita.

Ade yang reply dan update facebuk time keje.. dari segi etika keje x elok tuh.. lainlah kalau memang kerjanya menggunakan facebuk cth mcm para usahawan yg menggunakan facebuk sebagai platform menjual produk. Berhati-hatilah... janganlah sampai rase mcm tak berkat jerk rezeki yang kite dapat. mane idok nyer.. gi koje.. main facebuk jerk. Silap-silap leh jahanam kampeni.

Sheikh, ana kalau tak main facebuk nanti boss pecat ana hahaha.. ya lah tu..
Nak wat cam ne sheikh.. ketagih siooooottttt!

Dan antara perkara yang tak kurang menyedihkan apabila para pengguna suke suki jerk berkongsi gambar-gambar yang tak sepatutnya ditengok oleh bukan muhrim..seperti gambar didedahkan aurat.. yang bestnyer.. siap tag lagi.. suruh komen.. hissss.. bak kate edisi siatsiat..

ape kejadahnye di tag ana
!
perrggghhh... seksi sioooot!

Jahanam! lingkup habis.. huhuhu... Tahulah anda memang cantik dan menarik, Allah cipta kita ni dengan cukup sempurna.. Semua sedia maklum.


لَقَدۡ خَلَقۡنَا ٱلۡإِنسَـٰنَ فِىٓ أَحۡسَنِ تَقۡوِيمٍ۬

but, tak perlu lah tag sapa-sapa dengan gambar anda tuh.. "bahaya" duh!, plus.. tak pasai2 dapat dosa pree... dosa yang dok ada ni pun dah tak larat nak pikul.. udah-udah la menambahnya yer...

Janganlah sampai facebuk melalaikan ada.. time solat tak yah ler main facebuk. Nampak sangat kalau tak ke surau.. Kalau sekadar tak ke surau tak pe la lagi.. tp dok chatting kat facebuk dari zuhur sampei ke asar... nampak sangat tak solat.. hisshhh.. kalau perempuan kot la holiday.. nih lelaki... holiday mende nyer..

mane sheikh... jamak la...
owh jamak..? jamak mende?
jamak takyah.. heheh...
penampo jugak budak nih.

Nak kate sampai tak leh main facebuk.. idok la juge.. boleh.. ape salahnya.. cuma pandai-pandai deme la.. jangan sampai ketagih udah ler.. tahu batas-batas yang perlu dijaga. dalam facebuk pun ade menafaatnye.. ate cube join group2 yang islamik dalam facebuk tuh.. macam page myceramah.com, satu hari satu tazkirah, ape-ape pon... terpulang pada diri. okeh?

So jumpe laie dalam post akan datang.. entah berapa puluh tahun dari sekarang.. Ilal Liqa Wa maasalamah!


kumpulan artikel , |
2 Responses
  1. samdaddycool Says:

    Ada pro dan kontra Facebook.. tapi penangan dia.. memang power sioot! :P


  2. Sani Says:

    power sioot xper... jangan ketagih sioot dah ler :P


Catat Ulasan