Assalamualaikum,

apa khabar sahabat-sahabat dsantai semua. harap-harap anda semua sihat la no.. setelah penat bertukang.. sampai xsempat update posting. Hari ni post balik.. segan jugak.. sahabat2 dok tanya.. awat lama xpost topik baru..

Well.. bukan apa.. lately ada beberapa projek yang ana buat dengan abang ana. So kita org sibuk dok bincang pasai proposal projek.. at the same time.. memenuhi jemputan marhaban dan rumah terbuka. Sebut pasal marhaban ni, teringat ana satu cerita.

pada satu hari, upin dan ipin pergi memburu ayam hutan.
Setelah hampir 3 jam berburu, akhirnya mereka berjaya menangkap seekor ayam hutan.

Wah upin.. rezeki kita hari nih..
A'aah ipin.. rezeki kita.. ayam ni pon gemuk nih..
Tu la sapal. aku dah geram nengok ayam nih..
Ha apa lagik.. jom la panggang.. semua bahan aku dah sedia dah..
Canteekkk..

Sambil menunggu arang membara,ayam tadi dibiarkan sahaja diatas panggang.

Upin: Eh ipin.. kalau kau pandai.. ayam dengan telur mane dulu?
Ipin: Mesti la ayam!
Upin: Asal plak?
Ipin: Yer lah.. kalau xde ayam.. mane nak datang telur!
Upin: aku kate telur dulu
Ipin: kenape lak?
Upin: yer lah.. kalau xde telur mane datang ayam?
Ipin: isk mane boleh telur dulu.. kalau telur dulu sape yg eram?
Upin: tak payah ngeram.. proses luluhawa dah cukup bleh pecahkan telur tu.. mcm batu pecah jadi pasir.
Ipin: banyak la kau.. abes.. dari mane datang telur tuh?
Upin: err.. dah tu same gak ayam.. dari mane datang ayam tuh?
Ipin: dari langit la..
Upin: hahahaha.. takkan ayam turun dari langit.. ngarut la ko?
Ipin: abis.. tu.. ko cakap telur, dari mane datang telur?
Upin: err.. langit kot?
Ipin: kakaka... takkan la ujan telur plak.. kakaka..
Upin: dah tue.. takkan ayam plak kot
Ipin: mesti la ayam....
Upin: kenape plak..
Ipin: sebab aku rase ayam dulu.
Upin: mane boleh.. aku rase.. telur dulu..
Ipin: ayam
Upin: telur
Ipin: ayam
Upin: telur
Ipin: ayam
Upin: telur
Ipin: ayam
Upin: telur
Ipin: eh ko bau haget tak?
Upin: hangit? eh.. ayam!

Ayam mereka yang diatas pangang tadi kini telah hangit, dan keras menjadi seperti arang. Ayam tersebut tidak lagi dapat dimakan dan terpaksa dibuang. Begitulah nasib upin dan ipin, akibat terlalu sibuk membahaskan mengenai telur dan ayam, mereka terpaksa pulang dengan tangan kosong.

Begitulah halnyer dengan apartment yang ana tinggal nih. Dah jadi berpecah belah plak kes marhaban rumah ke rumah nih. Satu kumpulan kata sunnah... satu kumpulan lagi kata bidaah. Ana yang kat sini pon naik pening... alahai.. ape lah masalahnyer pasal marhaban nie... pening.. dah dekat sebulan isu marhaban rumah ke rumah bidaah ni tak selesai-selesai..

Tak payah pening-pening.. gamak rumah yang nak diziarah tu xsuke nak marhaban.. xpayah marhaban.. just ziarah.. bertanya khabar.. dan rumah yang menerima marhaban.. teruskan.. marhaban.. berselawat dan berdoa. nak..nak.. tak nak.. sudah.. abis citer. Jangalah sampai sisihkan mereka yang tidak menerima marhaban sebagai satu budaya Islam. Cumanya janganlah terlalu awal, kekadang lepas magrib dah mule.. orang kerje balik rumah kol 6.30 Pm. magrib awal 7.00 lebih sket dah masuk.. xsempat orang nak mandi atau nak berehat.. kesian tuan rumah.. ataupun terlalu lewat sampai kol 1.00 am dok marhaban.. kesian.. anak-anak kecil nak tido.. Maybe sebab tu ade sesetengah orang tak setuju kaedah marhaban ni kot?

Tujuan diadakan marhaban tu kan sebenarnya nak eratkan silaturahim.. tapi asyik dok gaduh sunnah/ bidaah... tak selesai-selesai. sampai kene pulau ni ape cerite? Bagi ana, ana menghormati mereka yang mengatakan marhaban rumah ke rumah tu bidaah.. dia mempunyai pendapatnya tersendiri (bersandarkan ilmu) dan juga kepada mereka yang mengatakan ia adalah sunnah (bersandarkan ilmu). Cume janganla main.. saya "rase".. saye "rase"... bab hukum ni bukan boleh main rasa-rasa.. die kene ikut disiplin ilmu. Nasib lah bidaah ni bukan hukum, sebab hukum hanyalah Halal, Haram, Harus, Makruh dan Sunat.. Hukum marhaban ini adalah harus. Walaubagaimana pun, berselawat, bersilaturahim, berdoa, berziarah itu adalah sunat malah dituntut.

Ape la marhaban tak habis.. habis.. kawen marhaban, maulid marhaban.. ni raya pon marhaban..??"

Ana sempat tersenyum melihat telatah sahabat ana nih.. dah hampir 1 tahun ana tinggal di apartment nih.. ni kali pertama dapat bersua dan berkenalan dengannya. Kebetulan malam tu ana dijemput ke rumahnya. Makan-makan katenyer.. tapi xde marhaban.

"Sheikh, malam ni jemput datang umah, open house raye"
"InsyaAllah ana datang.."
" Tapi x marhaban le, saya tak minat bende-bende bidaah ni"
"ana hanya tersenyum "Isk.. xde masalah.. ade pon xpe, xde pon xpe"

Malam tu ana berbual lanjut dengan beliau. dapat berkenalan dengannya. Herm.,. sebenarnya beliau tu tak de la teruk sangat seperti yang dikhabarkan oleh mereka-mereka yang tidak bersetuju dengannya. Ok jerk. Cume maybe pada pandangan ana dia cuma mengambil jalan yang agak syadid sedikit.. Salafi katenyer.. Well, ok la.. Then sudenly,

" Ok tuan-tuan semua, hari ni jugak kebetulan hari lahir anak saya yang ke 12"

seraya dengan itu sebiji kek yang tercucuk lilin diatasnya dibawa keluar. Wah, teruja ana..

"Happy birthday to you, happy birthday to you, happy birthday to you".. nyayian merdu dari kakak-kakak dan abang-abangnya.

Ana hanya diam menunjukkan tanda hormat kepada birthday gurl.
Dengan mate yang bersinar-sinar, anak perempuan sahabat ana tu menghembuskan lilin..
Semua yang hadir bertepuk tangan..
Ana ikut tersenyum.. comel budak nyer..

Lantas terlintas di fikiran ana. herm.. kalau nyayian lagu birthday ni dalam bahasa arab ni bagai mana rupenyer yer.? atau marhaban / maulid ni di Englishkan, bagai mane agaknye sambutan orang ye?

Setelah puas berceloteh panjang lebar dan 3 kali refill kek birthday tuh.. ana pon meminta diri.

Sheikh, ana balik dulu.. terima kasih la jemput.
Owh.. nak balik dah? awal lagi..
herm.. ana ade keje sket nak buat.. terima kasih ye..
orait.. orait.. lain kali datang lagi.
InsyaAllah

Malam tu ana dapat sms.

"Sheikh.. ana mintak maaf pasal lilin atas kek tuh.. ana tau nak ikutkan hukum tak boleh, tapi ana just nak raikan anak ana jerk.. die nak jugak jugak lilin tuh.."

Then ana reply :) "

Then sambung tidur balik Zzzz.
kumpulan artikel |
2 Responses
  1. GoD's~sLaVe Says:

    erm..mmgla..klu kat morocco ni lg la..sikit2 kene hentam..pakai baju kurung pon x pasai2 kene mutabarijah..tp sy ade jugak tny ustaz hadith sy..bidaah tu mcm mane ustaz..dia pon ckp..mule2 sekali awk kene faham makna hadith..semua org ade fikrah mereka sendiri ttg hadith..mcm ahli hadith mereka menyatakan bahawa sunnah ni ape sahaja yg disandarkan pd rasulullah..sama ade perkataan..perbuatan..sifat..akhlak.. tp bg ahli usuluyin..mereka sependapat dengat ahli hadith..cume segala sandaran tu perlu ada dalil syar'i..dan ahli fuqaha memahami sunnah dgn perbuatan yg dilakukan oleh rasulullah dan ia berkait dgn pahala..dan akhir sekali adalah ahli aqidah..ahli aqidah memahami sunnah bahawa apa sahaja yg disandarkan kepada aqidah rasulullah..dan pada ahli aqidah ni la timbulnya perkara bid'ah dan syi'ah..jd pada sy..selagi kite seaqidah dgn rasulullah dan tidak menjalankan ape2 aktiviti yg akan merosakkan aqidah..xpela..tp xtaula..hal ni masih dlm research..sape ade fikrah baru..jom kite kongsi2..


  2. Ahmad Says:

    hmnnn, alangkah baiknya di buat marhaban berbanding nyanyian dan tiup lilin itu kan?


Catat Ulasan