Weih lembu mu aku jumpo mati tepi jale tu seme!
Loh.. sapo langgar pulop?
Buke langgar lah?
pah tu? jadi lagu manno?
Lembu mu bunuh diri!
Lah? bak po lembu kawe gi bunuh dirinyo?
Dia kecewo pasal tak buleh pitih ehsang!
Lo.. pulop!

Assalamualaikum wrh. wbth.

Apa khabar gamaknya sahabat2 dsantai ye.. dah bertahun lamanya ana xmenulis dalam blog ni. bukan kate sawang.. dah penuh mcm2 dah.. Ye lah.. zaman facebook sekarang ni kan.. mane laku dah blog2 nih.. tambah-tambah blog saya ni kann.. anyway.. saya menulis sebenarnya hanya sekadar untuk memperingati diri sendiri dan kepada mereka yang sudi mengambil iktibar.

So citernye kali nih...

Assalamualaikum semua. Apa khabar? ana harap semua dalam sihat hendaknya. Just sekadar nak mengucapkan selamat berpuasa. dan selamat menjalani ibadah.

Tadi ana dok membelek google translator. So try la suruh pakcik google translate kan dsantai... so ini lah jadinya..


Bukan kate mat salleh jerk pening membaca blog nih.. ana sendiri pon pening.. so sebagai kesimpulannya, dsantai tidak menggunakan bahasa melayu standard atau bahasa yang boleh ditranslate.. name pon blog santai.. pepaham jer lah.. So ape2 pon.. take a good care!

assalamualaikum
Gambar Hiasan: Burung Cak Rumah

Sedang tengah ana lepak-lepak ngan cikgu man tadi, tiba-tiba...



Kelentang.. Kelentung.. piungggg!!!


Uih.. menatang apa tuh cikgu man? 
la.. burung tuh.. hang pi kaih kutip! 
uih.. mengeletaq habih kaki-kaki.
 ha'aah la.. kena kipaih tuh. 
uih... x gerak dah..
mampuih da la.. la..
ya ka.. isk isk isk

begitulah akhirnya riwayat seekor burung cak rumah. Mati kena libas dek kipas yang berpusing ligat. Ana belek-belek jasad burung tuh..

eh.. tak de luka la cikgu man? 

ha'ah.. rasanya kena tang tengkuk kot? 
entah la... sat.. sheikh.. pi amik stetoskop atas meja tadi sat..

sambil membelek-belek burung tuh, ana tekapkan stetoskop di dada burung.. ceh.. macam DR. Haiwan pulak layaknya..


Sah la cikgu man.. syahid! ingatkan burung ni wat -wat belakon mcm mati jerk..


heheh... hehe.. mana ada.. mati dah la tuh.. kalau kancil kot la.. pandai belakon buat-buat mampuih. balas cikgu man
 

ya ka..? soal ku balas
 

tak tau la.. ada sapa tah cita kat saya.. depa tahan jerat.. pas tuh dapat kancil.. bila pi dekat tengok... keraih dah.. habis semut hurung mulut, mata.. depa pon lepaih la kancil tuh.. tup tup.. menatang tu melompat.. toin.. toin.. toin.. 

Hahaha.. ya ka cikgu man? Rasa mcm lawak plak..
Tak tau...Ya la kot.

Ana terdiam sambil memikirkan tentang saat kematian burung cak rumah tado.. sambil membelek-belek sayap burung tuh..

Jadi burung tak pa. Ulas cikgu man ringkas.

Ha? soal ana yang inginkan penjelasan lanjut.

Ya la.. jadi burung tak pa la.. mati.. kira selesai.. kita yang manusia nih.. mati esok kena soal macam-macam.

Ha'ah Jawab ana pendek menyokong kenyataan cikgu man.

Manusia ni, yang sesetengah tu semayang pon tak mau... yang langsung x posa pon ada. Tambah cikgu man.

Tu la cikgu man, depa ni bukan tak tau dosa pahala, syurga neraka.. tapi saja tak mau buat.

betui-betui, sokong cikgu man.

macam ada si anu bin si anu, saya dok dengaq depa dok cita pasa bet bola.. main duit 5-6 ratuih.. hiss.. judi tuh.

ana terdiam, rupanya hal ni ramai yang dah tau.. detik hati ana.

Tu la cikgu man.. depa bukan tak paham.. tapi tah jadi macam mana tah.. saja buat-buat tak paham. balas ana ringkas.

tu la sedih.. kalau dan tobat takpa... takut tak dan tobat.. ha.. x naya.. jadi mcm burung tadi.. tup..tup mampuih.. Ulas cikgu man lagi.


Assalamualaikum sahabat2 dsantai sekelian, moga sentiasa dalam rahmat Allah swt. Post kali ini hanya sekadar perkongsian modul motivasi. Yeah! dah lame kan ana tak kongsi modul motivasi. Tadi ana check antara modul motivasi yang telah ana kongsi ialah, Cermin diri V 0.1, Bola Iman, Murahbasah, Intipati Ukhwah, Pelayaran Lebai Malang, Persembahan Hari Guru dan Semut Gila. Ok kali ni, ana nak kongsi modul Cermin Diri Versi 0.2. Sebelum ana kongsi modul seterusnya, ingin ana tegaskan kesemua modul ini "TIDAK BOLEH DI TERBITKAN SEMULA BAGI TUJUAN KOMERSIAL". Kalau selain daripada tujuan komersial, amatlah di alu-alukan. Nak copy dalam blog ke, website ke.. or laksanakan dalam program kelolaan antum.. silakan saja.. Kalau dapat sertakan link dsantai lagi bagus. Bukan giler glam. sekadar boleh dijadikan rujukan sekiranya ada soklan berbangkit Okeh? Sebarang soalan sila emailkan kepada ana di dakwahsantai@gmail.com

Cermin Diri V 0.2
Masa: 1 Jam 15 Minit
Peralatan: Kertas A4, Pensel, Kotak

Penyediaan Modul

1. Sediakan kertas 4 sebanyak peserta. Di belakang kertas A4 tuh tuliskan nombor kecik di hujung kertas dengan menggunakan pen tak berdakwat atau pensil tekan. no 1, 2, 3 sehingga no ke peserta terakhir. Pastikan peserta tak peraksan no yang anda tulis tuh..

Langkah-langkah.


Ha.. ape cer hari nih?
Suami terlampau
Humak aih... canggih tul tajuk dia..
Ape cer?
Citer laki bini dalam kelambu daa..
Aik? tu pun masuk surat khabar?
tah la sapal...


Kekadang pelik jugak bile baca surat khabar. Sebab ada kalanya macam baca majalah hiburan yang sarat dengan gossip cam urtv, mangga, hai, hoi, kaki gossip, suke pecah belah keluarga orang, dan majalah-majalah hiburan yang sewaktu dengannya.



Assalamualaikum. Salam sejahtera. Berjumpa laie dsantai dengan post barunya setelah hampir penuh blog ni dengan sawang dan debu.Di tanya kenapa la malas sangat update blog. Bukannye malas, cuma tak nak update. :) sebab? entoh.. mungkin salah satu sebabnye terlalu sibuk* (wahh helah bela diri stail orang dulu-dulu). Sekarang kan dah dunia facebook.. manelah orang berminat sangat nak bace blog ana nih. kekadang istilah blog pon dah hilang dari fikiran sahabat-sahabat kite..

Blog? sejenis biskut kah itu?
Taklah.. sejenis basikal...
OOoo.. baru tau..

Facebook ni bukan kate anak-anak remaja cam ana nih (Ceh! perah santan). Bahkan budak-budak sekolah rendah.. dan tak lupe jugak makcik-pakcik di kampung. Meriah sungguh! ade bagusnya facebook ni.. leh jumpe balik kawan-kawan lame yang terpisah jauh.. kawan-kawan sama sekolah yang berpuluh tahun tak jumpa..

Waaaahh.. Ko makin gemuk Siooot
Waa.. ko makin cun siooottt...
Waaa... ko... errr tak berubah-ubah lagi?



Assalamualaikum.. Salam Ukhwah.. Dah hampir 2 bulan ana tak menjenguk blog ni. Entahlah.. bukan tidak terlintas dihati untuk update blog ini, cuma ada tugasan yang lebih memerlukan di tempat lain. Bak kate pepatah "utamakanlah yang penting kerana yang penting itu lebih penting dari yang penting" Pagi ni, entah tetiba teringat nak masuk blog ni yang dah lama x masuk.. Pas tu terbaca shoutbox dari kawan-kawan dan bekas anak didik ku... his... tetiba jadi sayu plak.. Alangkah bertuahnya mereka, dijalan Allah pada mula perjalanan hidup. Tidak tercemar dengan kehidupan yang tidak sepatutnya

Bukan mudah melupakan sebuah kenangan indah apatahlagi kenangan hitam. Kadang kala ketika kita dalam sesuatu keadaan, tidak pernah terlintas dihati akan perasaan ingin melakukan yang terbaik dengan saat yang sedang dilalui, tetapi apabila keadaan itu telah pergi, barulah terasa diri bahawa sepatutnya saat itu dihargai.. bahkan sangat terasa dihati untuk kembali.. Tapi semuanya dah berlalu.

Hiss.. apesal ayat macam jiwang semacam nih? huhu tapi betui la.. macam mula-mula beli handphone la.. punya la belek tak ingat... kejap2 tekan.. kejap2 seluk poket tengok handphone... tapi biler dah lelame... mak aih.. handphone sendiri tanya orang..

"beb, lu nampak telefon wa tak?"
"Mana nak pi tau"
"Adeh mane wa letak nie?, beb, lu miss call handphone wa kejap"
"Tak dapat la bro.."
"Hiss makluk mane plak amik nie... hisss"