Assalamualaikum...

Ape khabar sahabat dsantai sekelian.. maaflah.. semenjak-dua menjak ni agak sibuk.. sampai xdan nak update blog nih... tu lah.. ni jerk kemampuan yg ada pada ana untuk menulis..

Mulanya nak menulis semalam... tapi perut buat hal lagik.. memule ingat sket jerk... so tahan jerk... then.. bile dah dekat magrib tuh makin teruk... gi klinik hidayah kat bagan serai... ambik ubat.. then balik.. makan ubat.. Alhamdulillah... dengan izin Allah hari dah ok.

Posting kali ni xde isu sangat nak sembang.. just nak kongsi kegembiraan dengan sahabat2 sekelian... sebelum ni hampir 21 tahun ana terpisah dengan Ayahanda ana, tapi dengan izin Allah... ana dapat bertemu balik dengan ayahanda ana... memule feeling lah jugak... ala-ala macam fitrah kasih plak.. b4 this ana pernah jumpa... rasanya mase darjah 3 kot.. lepas tu terpisah.. ayahanda ana dengan kakak ana berhijrah ke Sweden. B4 this, kami sekeluarga memang tinggal di sweden. Tetapi kerana takdir dan ketentuan ilahi... mama dan abah ana bercerai. masa tu ana kecik lagi.. so ana ikut my mom.. menetap di malaysia manakala kakak ana ikut abah ana tinggal di sweden...

setelah hampir 10-11 tahun my dad ngan my sis kat sweden, abah dengan kakak ana pon balik mai malaysia... masa tu rasanya ana kecik lagi.. tapi ana boleh ingat peristiwa tuh... abah datang dengan kakak ana ke umah mak sedare (yg jage ana waktu tuh).. derang nak ambik ana.. tapi ana tak nak... maybe sebab sejak kecik sampai umur time tuh... ana membesar dengan mak sedare... so ana xberapa kenal my dad... tambahan plak.. my sis waktu tuh.. diam jerk.. may be sebab die x reti berbahasa melayu kot (just tahu bahase sweedish, jerman dan english).. so mane la mau ana nak ikut.. at the same time jugak.. ade berlaku salah faham sket.. my dad macam terasa hati.. then dia pon balik semula ke sana.

so ana pon terus membesar dengan mak sedara dan sepupu yang menjaga ana.. hari demi hari.. , tahu demi tahun... lama2 ana pon dah lupa pasal abah ana...

tetapi apabila makin meningkat dewasa... ana mula faham.. bagai mana perasaan seorang ayah...
dan apa tanggung jawab seorang anak... maka terdetik di hati ana untuk cari ayah ana dengan kakak ana...

b4 that puas jugak ana cari... telefon sana.. telefon sini... tapi... xberjaya...
ana tanya sedara-sedara terdekat... derang kat abah ana ada kat bandar baru... ade kedai gas kat sana..

so ana gamble jerk... drive pi sana... memula pi cari ikut jalan biasa.. ikut parit buntar... tak jumpe... 2-3 kali cari xjumpe... then tanye sepupu ana.. dia cakap ikut highway senang... so pi la... tanya sana.. tanya sini... sesat sana... sesat sini... so jumpa la kedai tuh.. rupanya bukan di bandar baru.. tapi di pekan serdang...

so bile sampai sane... ana pon berenti kereta depan kedai gas yang di penuhi dengan tong2 gas..

"err... en Ahmad ade tak" tanye ana pada seorang perempuan separuh umur.
"err... en Ahmad xde... die naik lori gi hantar gas" balas perempuan tersebut...
"err... bile die balik ye?"
"selalunya sebelum maghrib"

"nak jumpe die ker?"
"a'aah ... saye nak jumpe die..."
"erm.. pasal nak beli gas ke?"
"er.. xlah... ada urusan sedikit"
"urusan ape yer?"

"alamak.,.. makin banyak tanye plak makcik nih... ape aku nak cakap nih?" gerutu hati ana

hajatnya ana ingat nak buat kejutan la.. tapi dah gaya macam ni.. kene terus terang nih kat makcik nih...

"erm... macam ni... makcik nih... isteri En. Ahmad ke?"
A'aah.. saye isteri en Ahmad"
"erm.. macam ni... sebenarnya... saya ni.. anaknya"
"err.. a..a.anak die?"
"yerp.. saya sani.. anak die.., saye ingat nak jumpe die"
"owh... sani... " jawab makcik dengan sedikit terkejut...

"xperlah... kalau die xde, lain kali lah saye datang..."
"eh.. xpe.. tunggu lah kejap... jebat... gi beli air jap.." ujar makcik
"ni jebat.. adik sani... " makcik memperkenalkan jebat.. ana sulung dari isteri kedua ayahandaku.

Jebat bertubuh sasa.. agak tinggi orangnyer... sempat sebelum pulang.. ana peluk die... mak aih.. ingatkan ana jerk saiz gergasi.. rupanya.. adik ana ni lagi besar orangnya..

ketika minum.. sementara menunggu ayahanda ana.. kami berbual2 kosong... xbanyak di ungkapkan.. muka makcik agak sebak.. matenye dah merah... entahlah sebab apa.. ana pulak dah xreti nak berkata2... hampir 1 jam menunggu... ana terpaksa beralah... hari dah makin lewat.. kebetulan malam tuh ana mengajar ngaji bebudak kat rumah.. lupe nak batalkan..

ana mintak pertemuan petang tuh.. di rahsiakan.. sebab ana akan datang semula minggu depan.. nak supprise la konon..

tetapi beberapa hari selepas tuh.. makcik telefon bagi tau.. yang dia segan.. nak rahsiakan dari ayahanda... rasa mcm serbe salah.. so ana kata.. ok lah macam tu.. alang2 dah bagi tau.. inform kakak ana sekali... sebab kakak ana xduduk sekali dengan ayahanda... dia kat usm.. sambung belajar lagik.. anak2 ngan suami dia ada kat parit buntar tapi ana xtau tempat.

seperti yang di janjikan.. minggu depan ana pi la balik kedai tuh... then ana di jemput naik ke tingkat atas... ana di sambut oleh seorang "pakcik" yang pada hemat ana umur dalam lingkungan 50 tahun.. bila naik ke atas... makcik memperkenalkan...

"Sani.... ni la abah sani.."

ana agak tergamam... sebak.. terkejut.. keliru.. semua ada... hampir 17 tahun ana terpisah...

lepas minum.. kami pon sembang2.. ana di kenalkan dengan sorang lagi adik ana.. adik bongsu... mahsuri namenye.. eh.. semalam jebat... ni mahsuri... semua nama mcm citer dolu2 yerk.. ana di fahamkan ada sorang lagi adik ana... Alham namenyer.. die kat asrama..

di sebabkan kakak ana xsampaie2 laie.. ana pon makan tengahari dulu ngan ayahanda.. makcik masak banyak lauk.. ana xberapa nak makan.. entah la segan.. kekok.. semua nya ada...
baikkk dok tengah makan... kakak ana pon sampai... ish.. lain betul muke die dengan dalam gambar dulu2...

selesai makan... dok atas kerusi.. kami pon sembang....

satu demi satu sejarah di ungkapkan semula...
hum... x sanggup ana nak citer balik...
ala2 fitrah kasih la jugak...
berhamburan air mata...

selepas mendengar apa yang terjadi... baru ku tahu.. segala sangkaan ku.. tidaklah seperti apa yang ana sangka.. jika tak mendengar penjelasannya pada petang tuh... mungkin sehingga kini ana masih x memahami apa yang berlaku dan terus menyalahkannya...

selepas tuh... boleh di katakan setiap minggu kalau xde ceramah ana akan balik ke sana...

bertahun lamanya... hati ini terasa tersiksa akibat tidak merasai bagaimana pelukkan seorang ayah... bertahun lamanya.. x rasa macam mana perasaan mencium tangan seorang lelaki yang bernama ayah....

sebelum ini setiap kali raya... ana menagis keseorangan... dambakan kasih seorang ayah...
terlalu ingin merasai.... bagaimana kasar tangan seorang ayah memegang tanganku...

tetapi kini... Alhamdulillah... Allah telah kurniakan kepadaku semula.. di saat umur ayahanda ku mencecah 66 Tahun 4 bulan, aku masih sempat berjumpa dengannya dan menagih cinta dan sayang seorang anak kepada ayah.. alangkah bahagianya...

Oleh yang demikian, sahabat2... ana nasihatkan... sayangilah ayahanda... walaupun kadang2 kita mengganggap ayah kita tidak memahami kita... x ambil berat... tetapi sebenarnya di sebalik perangainya itu tiada siapa tahu bagai mana perasaan kasih dan sayangnya seorang ayah kepada anaknya... hayatilah lagu di bawah ni...

Sila Klik untuk mainkan lagu








Sentuhanmu
Album : Damba Kasih
Artist : In-Team


Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

C/O
Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..
kumpulan artikel , , |
4 Responses
  1. xsemua sangkaan seorang manusia itu tepat. kalau semua sangkaan manusia ini tepat... tiada lagi kemanisan dalam bertuhan.. tiada la erti kesabaran dalam qada dan qadar :)


  2. shafiqah Says:

    cdeyhnyer...


  3. kenali kami di
    pemudakelaboran.blogspot.com
    dunkelaboran.blogspot.com
    dppktumpat.blogspot.com


  4. InsyaAllah.. sekarang jugak ana bertandang ke sana!


Catat Ulasan