Assalamualaikum ustaz.. ana nak mintak tolong sket..

Waalaikumsalam.. tolong mende?

erm.. pasal roomate ana lah..


naper?


Ish.. susah nak cakap.. kang kalau sebut
mengumpat die plak plak...

mcm ni.. enta nak citer kat ana pasal roomate enta ni just syiok-syiok ker... or enta nak mintak nasihat?


er.. nak mintak nasihat lah..


then, citer jerlah.. xde masalah..


Mcm ni... roomate ana nih... die tak nak sembahyang...


Herm... abis enta buat ape?


ana nasihat die... tapi die tak nak dengar... ikut kan baran ana nak jerk ana ceramah jerk..


herm.. jangan marah-marah.. bawak bersabar... nabi berdakwah bukan dengan marah tapi dengan kasih sayang...


Macam ni... petang ni enta pi kedai kitab the cari satu poster yang tulis 15 seksaan meninggalkan sembahyang.. then lekatkan di pintu almari anta.

um... ok..

Lepas tu.. di bahagian whiteboard meja study enta.. enta tulis satu note... nota tu ditujukan kepada anta sendiri

Assalamualaikum
kepada (nama anta)

"then tulis nasihat mengenai kepentingan menjaga solat dan kelebihan solat."


Lepas tu laminating elok2 dengan kertas warna pastu lekat di whiteboard enta.
ok..


erm.. enta solat kat bilik ke solat kat masjid?


ana solat kat masjid..


ok.. sekali-sekala solat di bilik... ajak dia solat sekali..

owh.. ok.. pernah jugak ari tuh ana ajak.. ade lah dia ikut sekali

haa.. tu dah bagus... cuma kalau boleh waktu doa.. bace jerk bahasa melayu... mintak kat Allah supaya tetapkan diri kita ni sentiasa menjaga solat.

owh.. ok

apa hobi roomate enta?

err.. entah la ustaz..

Lah... mcm mane satu bilik xtahu nih...


err...


sepatutnya enta kene kenal dia dahulu.. buat baik dengan die,.. selalu sembang dengan dia... so bila enta nasihat.. baru la dia nak dengar... ni terus enta ceramahkan die.. mcm mana dia nak
terima..


err...


Ok.. mulai hari ni... enta kene rapat dengan dia.. berbual dengan dia... bersukan petang-petang same-same...ada masa ajak dia keluar minum kat luar.. belanja dia makan ke.. dia ada motor tak?


em.. xde..


enta?


ana ade..


ok bagus... enta ajak dia pi minum... or makan... pastikan time tuh ngam2 lepas makan.. masuk waktu solat... so lepas makan terus ajak dia pi masjid.. solat.. so nak tak nak dia akan ikut enta pi solat.. cuma jangan la bagi nampak ketara sangat yg kita sebenarnya nak ajak dia pi solat...


Ooo.. heheh.. tu bukan ke paksa dia sembahyang ke? bukan xde paksaan ke dalam beribadah.


paksaan? memang kene pakse pon.. solat tu wajib.. bukan sunat.. xbuat kene pakse. tapi pakse dalam erti kata berhikmah la.. jangan kira nak ceramah jerk..


hehe..

so lakukan rutin ni selalu... pi kuliah sama-sama... balik kuliah ajak dia singgah masjid..
so lama-lama dia akan terbiasa dengan rutin mcm enta.. so secara automatiknya dia akan suka pi masjid sebab dah terbiasa... paling tidak.. dia akan bersolat.. sebab dah terbiasa...

Bilik enta ada radio or komputer dak?


ada...


ok mcm ni... enta pernah dengar sajak dahi cecah ke sejadah tak? or talkin selimut putih oleh Hijjaz?


a'aah ada.. ada dalam laptop ana..


Ok.. sekali sekala... cuba pasang sajak tu tengok.. cuma jangan bagi dia peraksan la yg kita tujukan sajak tu kat dia.. pasang nasyid yg berkisar bab solat or mati... ana rasa sedikit sebanyak akan tersentuh jugak hati dia..

Ok.. ok.. ana cuba.. terima kasih ustaz..

Sama-sama.

p/s

sekiranya suami or isteri or anak-anak malas solat pon boleh guna kaedah nih..
cuma pandai-pandai la ubah ikut kesesuaian...
kadang-kadang berdakwah secara tidak langsung ini lebih berkesan daripada ceramah atau "leteran". Wallahualam.
kumpulan artikel , |
2 Responses
  1. Rynn Cowbra Says:

    memang selalu begitu,ustaz.

    kadang2 mmg paksa diri utk solat.
    bila penat nauzubillah.
    solat jugak sbb waktu mmg da nak abes.


  2. solat ni... kalau boleh jangan lengahkan.. sebab kalau lengahkan lagi jadi malas dan tak larat nak buat..

    kalau ade kawan tolong nasihat bagus jugak.. or temankan solat ngan kite... (berjemaah)at least tak de la rase malas sangat kan? :)


Catat Ulasan