Assalamualikum...

Erlop kengkawan.. ana mintak maaflah sbb xrajin nak update blog nie... huhuhu 2 Minggu ni ana penuh dengan ceramah. Lepas ni dengan Tamrin nyer.. Khemah Ibadahnyer.. ayoyo... xsempat arr.. Lepas ni Usrah Mahasiswa dah mule balik... ana dok rancang penyusunan semula usrah Ahli dan Usrah Nuqoba.. Sampai xsempat2 nak update blog nih.. sahabat2 Radio Tv Islam hantar email kat ana tanye asal lah ana xupdate ceramah terkini... adeh... bukan xmo update da.. cuma xsempat.. Sampai kekadang tido pon dah xtentu hala...

Dan paling beshnyer bile kene kondem... huhuhu.. dah memang sikap manusia ni suke kondem.. xleh nak wat aper.. buat baik pon kene kondem.. buat jahat lagi ler kene kondem.. Tapi kekadang.. bila buat jahat xplak kene kondem..

aik? kejap-kejap.. asal tetiba cakap kl lumpo nih? huhu.. posting yang lepas cakap (taip) loghat utaqa ni kl lumpo nyer stail plak?... heheh.. actually sajer jerk ubah stail.. sbb xsemua orang bleh paham bahasa utaqa.. so.. terpaksa lerk tuko2 bahasa slang plak.. tapikan nak kate orang xtau langsung loghat utaqa.. bohong la tue.. Pengaruh citer anak mami, menantu mami dan citer2 yang sewaktu dengannya dah cukup untuk bawak pengaruh loghat utara dalam masyarakat. Sampaikan sahabat2 ana pon terikut2 cakap loghat utara.. huhuhu power tol aura...

eh kejap-kejap.. ape hal lari tajuk ni ustaz? huhuh ok2 berbalik balik pasal buat jahat/ mungkar xkene kutuk tapi buat baik kene kutuk.. Macam situasi di bawah;

Satu petang.. dua orang sahabat keluar gi pasar malam. Sorang pakai seluar pendek, bersubang, rambut berwarna, baju logo tengkorak dan merokok. Manakala seorang lagi dengan berjubah, berserban, berjanggut dan pegang tasbih. Bile berjalan 2 manusia ni... selalunya orang akan pandang atas bawah, atas bawah kat orang yang berjubah serban.. malah ada yang berbisik2 dengan pelbagai gelaran.... taksub, ekstrimist, ajaran sesat dan berbagai tomahan hanya disebabkan dia pakai pakaian sunnah?. tetapi orang buat tak tahu dengan sahabat sorang lagi yang berseluar pendek, bersubang dan berambut warna. Pelik kan? Ana dah banyak kali dengar orang cakap macam-macam.. sabo jer lah.. doa2 orang yang dok ngutuk tu dapat hidayah :)

Meh kita pakat nyanyi lagu ni kat derang...

Hidayah
Album : Di Kala Hati Bercahaya
Munsyid : Nahwan Nur

Gema tasbih berbunyi sayup kedengaran
zikir dan tahmid menghiasi alam
alunannya yang merdu memuji Ilahi
damai di hati...

Dan sayup terdengar suara azan
memecah sunyi di subuh hari
mengalun merdu suara rindu
menusuk kalbu terasa sayu

Dengarlah adikku dengarlah temanku
dengarlah kakakku dengarlah abangku
dengarlah adikku dengarlah temanku
dengarlah saudara dengarlah semua

Hidayah Allah adakah terasa
kalau masih belum carilah segera
di mana-mana ia pasti ada
cuma diri kita mungkin menolaknya

Terdengar suara merdu
gema bak buluh perindu
memecah sunyi nan syahdu
menusuk terasa sayu

Lagu: Mohd Qhalid Abd Hafiz
Lirik: MOhd Qhalid Abd Hafiz
Solo: Nasation Abdullah









Tapi silapnyer.. kita pon kekadang bile orang ngutuk kite,.. kite meradang sampai melampau2.. cube bawak2 bersabar... bebawak ngucap.. Dah tau yang mengutuk tu orangnyer jahil.. kita dok melayan dia.. kita pon 2X5 la.. Sepatutnya kita pikir macam mana nak bagi kesedaran kat dia.. kita explain kat die sbb apa kita pakai macam ni.. Gamak2 dia xpaham2 jugak.. kita doakan dier.. supaya dia paham.. kan elok gitu? ye dak?

Kalau kita terus hentam dia.. sound dia atas kejahilan dia.. kemungkinan dia akan lebih bertambah benci dengan orang yang berpakaian sunnah.. langsung menjadi asbab dia jauh dari agama.. haaa... kan kita dah menyumbang saham?... Manusia selalunya membeci aper yang derang xtau.. so kemungkinan orang yang dok ngutuk tu xpaham or jahil sebenarnya... so menjadi tugas kita yang berpakaian sunnah ni untuk memberi kesedaran kepada mereka.. Pakaian sunnah.. akhlak dan perbuatan pon kene la ikut sunnah yer.. berdakwah secara berhikmah..so.. kene ingat2 sokmo ok.. biar la aper orang kate,... yg penting ape kata Allah... Ilal Liqa wa Maasalamah.

p/S:

Ader time yang kita wajib jawab
Ader time yang kita xperlu jawab or ambil "pot" dengan apa yang dipertikaikan.
Ada time kita perlu boleh memilih same ader nak jawab or tak

bebanyak senyum.. Hati Ingat Allah
kumpulan artikel |
4 Responses
  1. PutriHanan Says:

    salam 'alaik...
    erm...tapi kekadang ade org yg bijak agama...menegur tanpa mengire perasaan org...aduhai...bukankah dosa sesame insan tuh tuhan tak kan ampunkan selagi tuannyer tak memaafkan...lagi 1...ade gak insan2 yg bertitle "ustaz" n "ustazah" mencemarkan title tuh dgn tingkah laku mereka...sehingga takde bezanya mereka dgn org biase...erm...tuh ustaz ustazah dunia kot...=)pepun...pade yg istiqamah dgn ISLAM...semoga terus bersabar dlm perjuangan...maan najah bittaufiq...ustaz SANI!!! wassalam...Allah hafiz


  2. salam,

    banyak unsur klise menarik di sini. Ape sekalipun, kita membawa imej islamic harus sentiasa tegar dan berjaga-jaga dalam setiap langkah dan perbuatan mahupun perkataan. InysaAllah...semoga kita dilindungiNya..

    Jazakallah

    salam ziarah sahabat!


  3. - Says:

    Waalaikumsalam,

    Terima kasih qudwah dan puteri hanan.

    Jawapan untuk Puteri:

    Ilmu tanpa amal adalah sia-sia dan Amal tanpa ilmu adalah sesat. Tambahan pulak keimanan pula tidak semata2 pada title ustaz dan ustazah.. Adakalanya orang yang tidak bertitle ustaz atau ustazah lebih alim dah fikih ilmunya. Hebat Amal ibadahnya.

    Jawapan untuk Qudwah:

    Terima kasih atas pesanan.


  4. banji Says:

    bak kata org kuman seberang laut nampak, gajah dpn mata x nampak, pelikkan manusia ni, rabun dekat


Catat Ulasan