Assalamualaikum...

Huhuhu... hari ni merupakan hari yang agak sedih.. sekali lagi saya salah faham dengan salah seorang kawan baik saye. Saya xpernah berjumpa beliau. Tapi saya menghargainya sebagai seorang sahabat yang sangat memahami. Kitaorang selalu berdiskusi mengenai sesuatu tajuk.. kekadang saling menasihati. Pendek kata.. dia seorang sahabat yang sangat baik.

Walaubagaimana pun, tadi kitaorang chat mengenai satu perkara.. Pada asalnya saya ingat nak bergurau dengan beliau. Tetapi lain pulak jadinya. Bila saya baca balik apa yang saya taip dalam tetingkap YM tu, baru saya paham kenapa dia marah.. Mungkin dia xmarah.. tp yang pasti dia xberapa gembira dengan apa yang saya tulis. Kekadang kalau kita nak bergurau, kena lebih berhati-hati. Kene pikir bagai mana perasaan seseorang tu kalau diperlakukan sedemikian.

Perkataan yang ditulis atau ditaip (cthnya: Sms, Chatting) sebenarnya tidak berperasaan. Ia dibaca dan difahami mengikut fahaman pembaca. sebagai contoh perkataan tolonglah. boleh jadi perkataan tolonglah dalam nada bergurau, atau merayu, atau mendesak, atau menyampah.

Selain itu, kadang-kadang sesuatu perkara yang berlaku atau cuba dijelaskan tidak dapat dijelaskan dengan perkataan bertulis, melainkan secara verbal (lisan) atau visual (bergambar). Adakalanya dalam menerangkan mengenai sesuatu, kita menyampaikan dalam perkataan bertulis.. dan ia masih tidak dapat menerangkan apa yang di maksudkan secara total.

Berlainan pula dengan apa yang ada di dalam Al-Quran, terdapatnya ayat Muhkamat dan Ayat Mutasyabihat. Ia bukanlah menunjukkan kelemahan al-Quran itu, tetapi menunjukkan keindahan dan kesenian Al-Quran itu sendiri. Al-Quran diturunkan dalam bahasa sastera yang sangat tinggi mutunya. Ketinggian lughatul Arabia yang terdapat pada Al-Quran sekaligus mengangkat Al-Quran sebagai kitab dan juga mukjizat. Hanya sepotong ayat al-Quran dapat memberi pemahaman yang lengkap mengenai sesuai perkara. Kita dapat memahami arahan dan perintah Allah swt hanya dengan membaca sebaris ayat!

Sungguh berbeza dengan tulisan dalam chatting atau sms. Apabila menerangkan akan sesuatu, kita terpaksa menjelaskan satu persatu bagi mengelakkan salah faham. Dan adakalanya penerangan yang begitu panjang dalam bentuk penulisan belum tentu dapat memahamkan kita mengenai sesuatu perkara.huhuhu.. Hebatkan Al-Quran.. herm.. dah tau hebat.. xreti2 bace Al-Quran?? moh kite pakat bace Al-Quran.

Berbalik pasal sahabat ana tadi.. ana rasa bersalah sangat.. kalau beliau baca blog ana. : Saya nak minta maaf atas apa yang berlaku. Maafkan segala salah dan silap saya. Moga Allah kekalkan ukhuwah persahabatan di antara kita.

UkhuwahForever
kumpulan artikel , |
0 Responses

Catat Ulasan